Scroll down
Inițiativă originală a DACIN SARA

Un secol de cinema românesc la Bucureşti

DESPRE PROIECT

UN SECOL DE CINEMA ROMÂNESC LA BUCUREŞTI este o inițiativă originală a DACIN SARA, care și-a propus să prezinte pe plan național și internațional bogăția și diversitatea cinematografiei românești, de la generațiile de aur ale făuritorilor de școală, la ultimele generații de creatori, laureați ai marilor premii internaționale, fiind o componentă a proiectului Un secol de cinema românesc ce a debutat în anul 2017 la Cinemateca Portugheză din Lisabona în perioada 13 ianuarie – 10 februarie 2017. Evenimentul s-a desfășurat pe tot parcursul anului 2018 în Spania la Madrid, Cordoba, Almeria, Sevilla și Granada, în Olanda la Haga, în Franța la Nisa, în Uruguay la Montevideo, urmând să continue și în cursul acestui an în Chile, Peru, Argentina.

Demersul cultural constă în viziunea integratoare pe care o oferă, atât publicului cinefil, cât și profesioniștilor în domeniu, asupra filmului românesc și asupra unor generații de mari creatori, care, dincolo de turbulențele istorice, au fundamentat și consolidat o cinematografie puternică, apreciată și respectată în lume.

Filmele selectate sunt creații reprezentative pentru şase generații de cineaști români, de la generația lui Aristide Demetriade și Constantin Brezeanu cu Războiul de Independență, continuând cu generațiile laureaților marilor festivaluri europene Ion Popescu – Gopo, Dan Pița etc. până la generația actuală a multipremiaților Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cătălin Mitulescu. Lista filmelor este completată de o serie de filme documentare şi de filme pentru copii.

LA BUCUREȘTI

14 săli vor găzdui proiecții în cadrul acestei sărbători a filmului românesc: sala Union, sala Eforie, sălile ARCUB, sălile CREART, sala de la Muzeul Țăranului Român, sălile Muzeului Literaturii Române, sala Tinerimea Română, sălile de la Biblioteca Națională etc.

Sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 19 până dimineața următoare, la Muzeul Țăranului Român va avea loc ”Noaptea filmului studențesc”. În paralel, în aceeași locație, va avea loc concursul cu premii ”Un minut de film cu telefonul”, al cărui regulament îl puteți consulta aici.

Multe alte evenimente și surprize vor fi pregătite pentru iubitorii de film în general, și de film românesc în special.